Fierul forjat, una dintre cele două moduri prin care fierul este obținut prin topire; cealaltă este fonta.
Fierul forjat este un soi moale, ductil, fibros care este produs dintr-o masă semi-fuzantă de globule de fier, relativ pure, înconjurată parÈ›ial de zgură. De obicei conÈ›ine mai puÈ›in de 0,1% carbon È™i 1 sau 2% zgură. În majoritatea cazurilor, este superior fontei, care este foarte grea È™i fragilă datorită conÈ›inutului său ridicat de carbon.
Datând din antichitate, primul fier a fost topit direct din minereu, prin încălzirea acestuia într-un foraj cu cărbune, care a servit atât drept combustibil, cât È™i ca agent reducător. Încă fierbinte, amestecul redus de fier È™i zgură a fost apoi îndepărtat (sub formă de bucăți) È™i a fost prelucrat cu un ciocan pentru a scoate cea mai mare parte a zgurii È™i a suda fierul într-o masă coerentă.
În Europa s-a constatat că fierul forjat ar putea fi produs indirect din fonta fabricată într-un furnal. Una dintre metodele cele mai utilizate pe scară largă, numită „procesul de împrăștiere”, a fost dezvoltată de Henry Cort din Anglia în 1784. Aceasta a implicat topirea fontei într-o vatră găurită È™i apoi agitarea acesteia cu o bară, astfel încât cărbunele din metalul turnat să îndepărteze gazele de oxidare ale cuptorului. Pe măsură ce carbonul a fost îndepărtat, proporÈ›ia de fier decarbonat solid a crescut progresiv, iar amestecul gros de metal È™i zgură rezultat a fost apoi trecut printr-o presă care a îndepărtat o mare parte din zgura excesivă în cele din urmă formând un cilindru brut.
Istoria fierului forjat
Fierul forjat a început să ia locul bronzului în Asia Mică în mileniul II î Hr.; utilizarea sa pentru diferite instrumente È™i arme a fost înfiinÈ›ată în China, India È™i în Marea Mediterană până în secolul al III-lea î.Hr. Principalul avantaj al fierului a fost pur È™i simplu disponibilitatea sa mult mai mare în natură decât cea a cuprului. Fierul forjat a continuat să fie folosit pentru făurirea armelor È™i armurilor de război timp de multe secole. În secolul al XIX-lea a început să apară în construcÈ›ia de clădiri, unde rezistenÈ›a sa l-a făcut superior fontei pentru grinzi orizontale. InvenÈ›ia procesului Bessemer È™i a condus la suprapunerea fierului forjat de oÈ›el în scopuri structurale. Utilizarea fierului forjat în secolul al XX-lea a fost în principal decorativă.
Feroneriile din fier forjat, uÈ™ile, balcoanele, grilele È™i alte accesorii exterioare au fost realizate manual dintotdeauna; Evul Mediu European a fost deosebit de bogat în ceea ce priveÈ™te lucrul în fier forjat manual. Ferestrele bisericeÈ™ti din secolele XV-XVI sunt deosebit de demne de remarcat, precum È™i armurile decorative din aceeaÈ™i perioadă.
Proces
Fierul forjat este modelat fie prin forjare, fie prin turnare. Acesta este de obicei forjat pe o nicovală. Nu există asemănări de fabricaÈ›ie cu fonta, care este turnată într-o stare topită în forme de nisip pregătite. Fierul forjat are structură fibroasă È™i culoare gri deschis. Acesta poate fi ciocănit, răsucit sau întins când este fierbinte sau rece. Cu cât este mai ciocănit, cu atât devine mai greu È™i mai solid; dar poate fi readus la starea iniÈ›ială prin recoacere (încălzire È™i apoi răcire lentă). Nu se va sfărâma atunci când va fi scăpat. Din cele mai vechi timpuri, oamenii aveau cămine care să încălzească fierul, un rezervor de apă adiacent în care să-l răcească, o nicovală pe care să îl formeze, pe lângă un sortiment larg de ciocane È™i scule. Cel mai important instrument este nicovala. Tipul englez de nicovală, folosit în general pentru forjarea fierului, are o suprafață plană superioară, care este utilizată ca o bază solidă pentru ciocnirea fierului în formă, pentru sudare, pentru divizare sau pentru inscripÈ›ionarea mărcilor decorative ale acestuia. Un capăt al nicovalei este în formă de con È™i este utilizat pentru a forma suprafeÈ›e curbate. Celălalt capăt bont, are una/două găuri pătrate sau dreptunghiulare deasupra, în care se potrivesc diverse unelte. De la nicovală se deduce expresia " bate fierul cât e cald”, iar acest lucru implică spontaneitate È™i lovituri rapide de ciocan. Fierul forjat de către un meÈ™ter artizan este apreciat pentru variaÈ›iile care apar în mod natural.
Design
Componentele individuale ale unui design de fier forjat sunt adesea tije simple sau torsadate, cu sau fără incizii cu dalta. Ele sunt adesea compuse ca o serie de elemente drepte, paralele sau combinate, cu un design repetat al unei forme geometrice. În cazul în care două elemente curbate sunt tangente, ele sunt în mod caracteristic fixate împreună cu benzi sau gulere, mai degrabă decât prin sudare. Grilele formate din două serii de tije paralele cu diametru mic, o serie perpendiculară pe cealaltă, au fost uneori intercalate sau È›esute. În funcÈ›ie de adâncimea reliefului, se pot folosi diferite tehnici de fabricare; orizontale, repoussé sau tridimensionale. Se utilizează, în general, foi de 1,6 milimetri. ConfiguraÈ›ia generală a modelării se obÈ›ine prin baterea spatelui foii; detaliile finale sunt „brodate" pe față. Cu cât detaliile sunt mai fine, cu atât mai mult trebuie să lucraÈ›i atunci când fierul este rece.
Dacă sunteÈ›i îngrijorat de mediul înconjurător, decoraÈ›iunile din fier forjat sunt o alegere excelentă. Nu numai că salvaÈ›i resursele naturale, puteÈ›i recicla fierul forjat. Alternativ, puteÈ›i vinde fierul forjat magazinelor de antichități, deoarece se pare că există o mare cerere pentru garduri È™i porÈ›i din fier forjat.
Fierul forjat este mai rezistent la rugina decât fierul obiÈ™nuit, deoarece este un aliaj. Fierul este amestecat cu un material numit zgură, care este fibroasă în natură, ceea ce face ca fierul forjat să fie mai rezistent la rugină. Deci, frumuseÈ›ea decoraÈ›iunilor dumneavoastră din fier forjat este de lungă durată. Fierul forjat este mai durabil comparativ cu vinilul È™i lemnul. Este un material dur È™i acest lucru îl face mai rezistent la impact comparativ cu majoritatea altor tipuri de materiale utilizate pentru fabricarea diferitelor accesorii/porÈ›i/elemente decorative. Durabilitatea fierului forjat îl face rezistent la încovoiere, rugină È™i È™ocuri. Fierul forjat este foarte puternic È™i maleabil.
Dacă sunteÈ›i în căutarea unui material atât durabil cât È™i foarte estetic, fierul forjat este cu siguranță alegerea perfectă pentru nevoile dumneavoastră.