Daca nu este intretinut corect, fierul forjat devine inchis la culoare si prinde rugina. Aceste neplaceri ar putea fi evitate, daca se respecta cateva principii simple de ingrijire a fierului forjat si a produselor din fier forjat.
In cele ce urmeaza gasiti cateva sfaturi pentru o ingrijire corecta a fierului forjat si a obiectelor decorative sau de mobilier realizate din fier forjat:
Incercati, pe cat posibil, sa mentineti fierul forjat departe de ploaie si de temperaturile scazute din timpul iernii.
Curatati obiectele din fier forjat cu o crema speciala, compusa din particule fine de marmura, care permite o curatare delicata, fara risc de zgariere.
In cazul in care fierul forjat este foarte murdar, puteti indeparta murdaria cu o solutie compusa din apa, sapun si amoniac. Nu adaugati mai mult de o lingura de amoniac la un litru de apa.
Daca rugina s-a instalat deja pe obiectele din fier forjat pe care le aveti, o puteti indeparta, cu usurinta, astfel: lasati-l cateva zile in petrol si apoi frecati-l cu o perie metalica. Rezultatul este unul garantat, intrucat peria metalica poate ajunge si in cele mai greu accesibile colturi.
Daca ati reusit sa indepartati rugina, trebuie sa mentineti aspectul frumos si lucios al fierului forjat. Puteti face acest lucru cu ajutorul unei paste de polishat. Nu incercati sa-i dati fierului un aspect stralucitor, nu e deloc starea sa naturala.
Bucurati-va de numeroasele avantaje ale obiectelor decorative si de mobilier din fier forjat. Acestea sunt rezistente in timp si mereu la moda, dand un aer misterior oricarei incaperi in care sunt amplasate.