Fierul forjat este un material extrem de rezistent in timp, insa ocazional are nevoie de ingrijire. De cele mai multe ori, procesul de ingrijire implica indepartarea petelor de rugina si vopsirea.
Vopsirea este un proces destul de dificil, in conditiile in care rareori fierul forjat are suprafete plane. De cele mai multe ori, este dotat cu detalii ornamentale si cu piese marunte.
Chiar si asa insa, poti duce procesul de vopsire la bun sfarsit si te poti bucura de rezultat.
Alege o vopsea de calitate
Inainte de a alege vopseaua este bine sa faci o mica analiza a suprafetei pe care urmeaza sa o vopsesti. Este in interior sau in exterior? Este expusa razelor solare sau este intr-o zona cu umezeala mare?
In functie de raspunsul la aceste intrebari, poti gasi vopseluri cu proprietati speciale, care fac fata cu brio umezelii excesive sau din contra, razelor solare.
Mare atentie si la cantitatea de vopsea pe care o cumperi, deoarece poate sa decida costul final al lucrarii. Daca suprafata vopsita este mare, este bine sa cauti recipiente cat mai mari care sa elimine din costuri.
Este important sa :
· Cauti o vopsea care adera rapid la suprafetele din fier;
· Sa te asiguri ca inainte de aplicarea vopselei aplici un strat de grund;
· Sa cauti o vopsea care promite rezistenta pe termen lung si foarte lung.
Cum pregatesti suprafata pe care o vopsesti?
Pregatirea suprafetei este un proces destul de dificil, in sine. Fierul trebuie sa fie curatat si degresat, in asa fel incat sa nu prezinte nicio urma de praf. Daca exista praf sau urme de rugina, este posibil ca vopseaua sa nu adere foarte bine.
Pentru curatare se poate folosi un diluant si o carpa moale.
Nu doar vopseaua conteaza, ci si modul in care aceasta se aplica. In ultimii ani, au aparut din ce in ce mai multe pistoale pentru vopsit cu ajutorul carora se poate aplica vopseaua rapid, fara urme. Totusi, daca iti doresti varianta clasica poti miza si pentru pensule.