Ce trebuie sa stii despre fierul forjat?

In cuvinte cat mai simple, fierul forjat este definit ca fiind fierul lucrat. Termenul face referire la metoda de fabricare a metalului prin baterea repetata a ciocanului pe nicovala. In zilele de odinioara, munca fierarului era denumita Feronerie, nume care a persistat si in ziua de azi si este folosit atat pentru metalul forjat, cat si pentru cel nelucrat. In prezent, cel mai des intalnit material al fierarilor este otelul, acesta fiind considerat un produs industrial mai putin costisitor, caruia insa ii lipsesc multe calitati ale predecesorului sau.

Create de mii de ani, obiectele din fier forjat au pierdut din popularitate in ultimele secole. Insa de ceva ani incoace, acestea incep sa castige tot mai mult teren, fiind din ce in ce mai admirate pentru calitatile lor functionale si de design pentru locuintele moderne. Ele dau impresia de caldura, intimitate si amintesc de traditiile din trecut, innobiland parca locul in care traim.

 

De ce sa optezi pentru fier forjat?

Prima si cea mai importanta calitate a fierului forjat este aceea ca nu are moarte. Acest material nu poate fi mancat de carii (o problema des intalnita in cazul lemnului), iar structura sa moleculara ramane vesnic tanara (calitate care lipseste cu desavarsire materialelor plastice).

Datorita acestor calitati, obiectele din fier forjat pot fi folosite si trei generatii la rand. Prin urmare, pot creste semnificativ valoarea unei locuinte.

 

Cateva informatii despre istoria fierului forjat in Romania:

- In anul 1376, la Sibiu exista 19 bresle, in care sunt incluse 25 de meserii. Printre acestea se numara si meseria de fierar.

- In anul 1798, Piata Mare atrage atentia localnicilor prin infrumusetarea Fantanii cu un umbrar din fier forjat, lucrare realizata de pielarul Anton Filek.

- In anul 1859, in localitatea Lonbach din landul Hessa Germania, in cadrul turnatoriei Friedrichs-Hutte se toarna un pod de fonta. Acesta avea sa fie al treilea pod de acest tip pe teritoriul Romaniei, devenind in urmatorii ani celebru sub denumirea de “Podul Minciunilor”.

- In anul 1883, Biserica Evanghelica din Piata Huet a Sibiului este imprejmuita de un grilaj de fier.

Dupa cum se vede, fierul forjat a fost intens lucrat in zona Sibiului. Fantana din Piata Mare, Podul Minciunilor, mainile curente situate in pasajele scarilor ce unesc pietele, grilajele fermecatoarelor case sasesti – toate acestea poarta amprenta efemera a fierului forjat. Fie ca este vorba de lucrari decorative sau de restaurari ale vechilor structuri, toate obiectele din fier forjat farmeca ochii privitorilor.

 

Categorii vizitate recent

Produse vizitate recent